Opioidi 1

OPIOIDI
Opij, morfij, heroin, kodein … Povzročajo evforijo, analgezijo, depresijo dihanja, obstipacijo … Toleranca na opioide se hitro veča, vendar po obdobju abstinence spet hitro pade, zaradi česar so odvisniki pri ponovnem (po dalj časa trajajoči prekinitvi) uživanju heroina izpostavljeni veliki nevarnosti predoziranja.
odtegnitveno stanje – craving, nemir, znojenje, bruhanje, driska, bolečine v mišicah in sklepih, … pri heroinu dosežejo vrhunec po prbl 36-48 ur po zadnji dozi in nato počasi izginejo; ne predstavljajo večje nevarnosti za življenje sicer zdrave osebe.
Poleg posledic na duševnem in socialnem stanju, pa je posledica odvisnosti od opioidov tudi povečano tveganje za obolenje z nekaterimi boleznimi (hepatitis, HIV, abscesi …)
zdravljenje – upoštevamo shemo za zdravljenje odvisnosti od psihoaktivnih snovi. Akutno je potrebno le zdravljenje predoziranja z opioidi, za kar pa uporabljamo antidot nalokson. Zdravljenje odtegnitvenega stanja je smiselno le ob načrtovani abstinenci (veliko odvisnokov pride do zdravnika, ko ne morejo dobiti naslednjega fiksa, zato da bi ublažili simptome odtegnitve). Za detoksifikacijo pa se uporabljajo različna zdravila (klonidin, bufrenorfin, metadon, benzodiazepini …).

One comment on “Opioidi

  1. Reply Rojelio okt 12, 2013 11:16

    žalostno je to, da je takšnih prizorov v današnjih časih čezdalj petjsgooe videt in da pri tem pristojni organi nič ne ukrenejo. Kar pa se tiče naših varnostnikov, pa lahko povem le to, da je včasih bolje da jih sploh nebi bilo, saj pogosto krat ne skrbijo za red ampak za nered in se špliajo neke frajerje, k si misljo kaj so k nosjo uniforme na katerih piše securety to mislm predvsem na tiste, ki delajo na območju mariborskih klubov ala štuk, kaos, trust, za ostale ne vem

Komentiraj